Jdi na obsah Jdi na menu
 


VIZE A IDEÁLY

21. 10. 2010

 Lidé s vizemi jsou spasitelé světa. Tak jako je viditelný svět podpírán neviditelným, jsou lidé, navzdory svým pokusům, prohřeškům a nečistým sklonům udržováni naživu krásnými vizemi ojedinělých vizionářů. Lidstvo nesmí zapomenout na lidi s vizemi, nesmí nechat jejich ideály zaniknout a zemřít, žije v nich, zná je jako skutečnosti, které jednoho dne uvidí a pozná.

Skladatel, sochař, malíř, básník, prorok, mudrc - to jsou tvůrci budoucího světa a stavitelé ráje. Svět je krásný, neboť oni žili.

Bez nich by pachtící lidstvo zahynulo. Krásná vize, vznešený ideál, se jednoho dne splní tomu, kdo je uchovává ve svém srdci. 

Kolumbus pěstoval vizi jiného světa a objevil ho. Koperník pěstoval vizi mnohočetných světů a širokého vesmíru a odhalil ho. Buddha měl vizi duchovního světa neposkvrněné krásy a dokonalého míru a vstoupil do něho.

 Opatrujte své vize, pečujte o své ideály. Pěstujte hudbu, která hraje ve vašem srdci, krásu, která se tvoří ve vaší mysli, nádheru, která zdobí vaše nejčistší myšlenky, protože z nich vyrostou všechny slastiplné podmínky, veškeré nebeské prostředí, když jim zůstanete věrni, váš svět bude konečně postaven. Toužit znamená získat, usilovat znamená docílit. Mají nejnižší touhy člověka dosáhnout plné míry uspokojení a jeho nejčistší snahy strádat nedostatkem výživy? Takový není zákon. Takový stav nemůže nikdy platit. 

"Proste a bude vám dáno."

Sněte vznešené sny a jaké budete mít sny, takoví budete. Vaše vize je příslibem toho, čím se jednoho dne stanete. Váš ideál je proroctvím toho, co nakonec odhalíte. Největší úspěch byl nejprve a po nějakou dobu snem. Dub spí v žaludu, ptáček čeká ve vajíčku.   A v nejvyšší vizi duše se hýbe probouzející se anděl. Sny jsou sazenicemi skutečnosti. Vaše okolnosti mohou být nepříznivé, ale nezůstanou takové, pokud si uvědomíte svůj ideál a budete usilovat o jeho docílení. Nemůžete být činní uvnitř a být v klidu vně. 

Zde je příklad mladíka velmi tíženého chudobou a robotou. Dlouhé hodiny je uvězněn v nezdravé dílně, nemá vzdělání a postrádá veškerou kultivovanost, ale sní o lepších věcech. Přemýšlí o inteligenci, eleganci, o ctnosti a kráse. Představuje si a v duchu buduje optimální podmínky pro život. Větší svoboda a širší obzory se ho zmocní, nepokoj ho podnítí k činu a on využívá všechen svůj volný čas a prostředky k rozvoji svých skrytých sil a zdrojů. Velmi brzy se jeho mysl tak změní, že ho dílna již nemůže udržet. Dostala se do takového nesouladu s jeho rozpoložením mysli, že vypadává z jeho života stejně jako je odhozen oděv. A s nárustem příležitostí, které zapadají do rámce jeho zvětšujících se schopností, odchází úplně. Za pár let později vidíme tohoto mladíka, jako dospělého muže. Vidíme, že ovládá určité myšlenkové síly, které uplatňuje s celosvětovým vlivem a nesrovnatelnou sílou. V rukou drží otěže nesmírných povinností, promlouvá a životy se mění, muži a ženy věří jeho slovům a přetvářejí své povahy. Připomínaje slunce, stává se pevným a zářivým středem, kolem kterého obíhá nespočet osudů. Uskutečnil vizi svého mládí. Splynul se svým ideálem. 

I vy milý čtenáři, uskutečníte vizi (nejen prázdné přání) svého srdce, ať je špatná či krásná nebo směsí obou, neboť vždy budete tíhnout k tomu, co ve skrytu duše milujete nejvíce. Do vašich rukou budou vloženy jen a jen výsledky vašich vlastních myšlenek. Získáte to, co si zasluhujete,..nic víc,nic míň. Nechť je vaše současné prostředí jakékoliv, poklesnete, zůstanete, kde jste nebo se povznesete díky svým myšlenkám - svým vizím, svým ideálům. Stanete se stejně malými, jako je vaše ovládající touha a tak velkými jako je vaše převládající úsilí. Nemyslící, nevědomí a lhostejní lidé, kteří vidí jen očividné účinky věcí a ne věci samotné, mluví o štěstí, osudu a náhodě.Když vidí bohatého člověka,říkají:"Ten má ale štěstí"! Když pozorují někoho, kdo je intelektuálně schopný říkají:"Ten má dobrý osud"! Když zaznamenají zbožnou povahu a široký vliv někoho dalšího, podotknou:"Náhoda mu pomáhá na každém kroku"! Nevidí pokusy, neúspěchy a zápasy, kterými tito lidé prošli, aby získali své zkušenosti. Neuvědomují si oběti, které vykonali, nezlomné úsilí, které museli vyvinout, víru, kterou posilovali, aby mohli překonat zdánlivě nepřekonatelné a uskutečnit vizi svého srdce. Nevidí temnotu a zármutek, vidí jen světlo a radost a nazývají to štěstím. Nevidí dlouhou, svízelnou cestu, ale vidí jen příjemný cíl a nazývají ho "dobrým osudem". Nerozumějí procesu, ale vnímají jen výsledek a nazývají ho "náhodou".

Úsilí a výsledky doprovázejí všechny lidské záležitosti. Velikost úsilí je měřítkem výsledku. Ne změna.

Nadání, schopnosti, hmotné, intelektuální a duchovní vlastnosti jsou ovocem úsilí. Jsou to dokončené myšlenky, dosažené cíle, splněné vize.

 Vizí, kterou velebíte ve své mysli, ideálem, který nastolíte ve svém srdci vybudujete svůj život;tím se stanete.

 Jak člověk smýšlí

James Allen 

vložila: Míša

http://www.facebook.com/#!/notes/mezi-nami-a-nebem/vize-a-idealy/158149844203617

Zdroj: www.bofi.cz 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář