Jdi na obsah Jdi na menu
 


Láska jako klíč k Pravdě

1. 6. 2011

 Dnešní svět je divný. Hodnoty prosazované vládami mnoha zemí jsou značně pomíjivé a vše se přepočítává na peníze. Tento ekonomicko-konzumní model přijímá stále větší počet lidí. Systém říká: „Budete šťastní“, dnešní člověk jim ale jenom výjimečně je. V čem je chyba? Odpověď na tuto otázku hledejme v sobě samých.

Náboženství, víra a různé filozofické systémy nás provázejí už odnepaměti. Na první pohled se může zdát, že každá tato disciplína hlásá jiné pojetí světa a z toho plynoucí jiný smysl života. Srovnáme-li si ale ty nejznámější z nich, tak až příliš často v nich najdeme jednu podobnost – lásku jako cestu k lepšímu životu.

Věřím, že každé přemýšlení, které touží po poznání Pravdy, nakonec dosáhne bodu, kdy si daný jedinec uvědomí, že vše je relativní. Avšak jedno poznání zůstává vždy stejné – láska. Žijeme v České republice a na našem kontinentě, Evropě, je nejvíce rozšířené náboženství – křesťanství. Je zde také tudíž nejvíce známý Kristův výrok o Největším přikázání: „Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí. To je největší a první přikázání. Druhé je mu podobné: Miluj svého bližního jako sám sebe. Na těchto dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“ (Matouš 22:34-40).

Jednoduchá myšlenka, která, napsána-li na malou tabulku, by byla tím nejcennějším, co kdy v historii lidstva vzniklo. Jenže, lidé rádi věci komplikují a to hlavně pro své, mnohdy zištné, účely. Bohužel, čím více soli a pepře použijeme při dochucování pokrmu, tím více ztratí na své původní chuti. Nejinak je tomu i s tímto výrokem.

Jenže, co je snadnější a hlavně prodejnější – nabídnout jednoduché leč plně dostačující jídlo, nebo třpytivé pozlátko pomocí kterého zapůsobíme na všechny smysly lidského mozku a přesvědčíme jej tak, že obyčejné je nedostačující a chtít více je příjemnější a místo původní chuti vytvořit chuť (mnohdy i pokrm) zcela jinou (jiný)? Jenže, se solí a pepřem se nám do těl dostává i špína…

 

Vše o esoterice a duchovním životě a spousty zajímavých a poučných témat
www.skola-esoteriky.cz
Zdroj: www.aleskeberle.blog.idnes.cz  
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář